Kuchnia

Ciasta

Ciasteczka serduszka
Składniki:
/na około 25 "kanapeczek"/

ciastka
170g miękkiego masła
85g pudru
3 łyżki wody różanej
290g mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
Masło ubić z cukrem aż stanie się puszyste i jaśniejsze (ok 3 minut). Dodać wodę różaną i dalej ubijać. W osobnej misce wymieszać razem mąki i sól. Dodać je do masła i miksować, aż wszystkie składniki się połączą. Gotową masę wyjąć i podzielić na dwie części. Z każdej ukształtować dysk, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na około pół godziny - aż masa stwardnieje). Po wyjęciu ułożyć ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, cienko rozwałkować i schłodzić kolejne 15 minut. Po tym czasie zdjąć arkusz z góry, wykrawać ciasteczka i piec około 14 minut w 175 stopniach. Ciasto jest dość miękkie, więc jeśli po pierwszym wykrawaniu zostaną resztki, najlepiej ponownie je rozwałkować pomiędzy papierem i schłodzić, aż będzie na tyle twarde by łatwo z nim pracować.

krem
115g mascarpone
45g cukru pudru
1,5 łyżeczki wody różanej
2 łyżki mleka
Mascarpone zmiksować z cukrem, dodając pod koniec wodę różaną i mleko. Gotowym kremem posmarować połowę ciasteczek i skleić je w pary.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation